Háromrészes dokumentumfilm-sorozat, magyar felirattal. Öt hétköznapi ember spirituális útja egy angliai bencés apátságban. Mit tanultak ebből a szerzetesek?

http://www.youtube.com/embed/_cscUexIJcQ?rel=02005 májusában a BBC Two angliai tévétársaság elindított egy háromrészes sorozatot, amelyet a Londontól északra található Worth Abbey-ban forgattak (The Monastery). (1) Céljuk az volt, hogy nyomon kövessék öt laikus ember kalandját egy bencés kolostorban, és ez által választ kapjanak arra a kérdésre, hogy az 1500 éves ősi szerzetesi hagyomány tud-e bármit is adni a mai embereknek. A résztvevők azzal a reménnyel vágtak bele e kalandba, hogy megtudják a kolostorban eltöltött negyven nap alatt, van-e az életnek valami mélyebb értelme. Mind különböző élettörténettel érkeztek, és vállalták, hogy alkalmazkodnak a kolostori élethez, részt vesznek az imaéletben, tanulásban, elmélkedésben és a mindennapi munkában. (2)

http://www.youtube.com/embed/botD2OcImZ4?rel=0„Ebben a tervben lehetőséget láttunk arra, hogy megtudjuk, mit nyújthat életmódunk azok számára, akik nem osztoznak hitünkben” – nyilatkozta Christopher apát (3), aki az erről készült film végén a következőket mondja: „Számunkra mint közösség számára egy borzasztóan élvezetes, gazdag tapasztalat volt. A legnagyszerűbb az volt, ahogy a szerzetesek befogadták az öt srácot, egyszerűen elfogadva őket olyannak, amilyenek. Nagy lökést adott az önbizalmunknak, sokat tanultunk magunkról, és arról, hogy mit kell kínálnunk a világnak. Nagyon jólesett számomra és mindannyiunk számára, hogy megtapasztalhattuk a bizalomnak, a kölcsönös támogatásnak és végül a szeretetnek ezt a mélységét. Azt hiszem, leginkább az ragadott meg, hogy amit ezelőtt 1500 évvel Szent Benedek mondott a keresztény életről, az ma is érvényes, és nemcsak a szerzetesek, hanem mindenki számára.” (4)

http://www.youtube.com/embed/h-n4a4RaS9Y?rel=0Az egyik résztvevő, Tony Burke, azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legjobb döntése. „Sok ima, elmélkedés és belső reflexió után, valami megmozdult bennem, és mentorom, Francis testvér jelenlétében, egyfajta extázis jellegű tapasztalatom volt.” (5) „Az ő története fantasztikusan tanúskodik arról, mit tud adni a kereszténység a mai szekularizált társadalomban. Láthatjuk, milyen ember volt a felvétel előtt, és azt is, hogyan változott meg” – írja James Hayes (egy De La Mennais testvér) internetes blogján (6). Ugyanitt a következő szavakkal számol be arról, mit jelentett számára a film megnézése: „Nagyon jó volt látni, hogy ezeknek az embereknek olyan hitélményeik voltak, mint nekem az évek során, és hogy ezekről világi nyelven beszéltek. Azt is nagyszerű volt látni, hogy ez a kis filmsorozat ilyen nyíltan, pozitívan és nagylelkűen mutatja be az egyház egyik arcát.” (7)

A film nagy sikerének köszönhetően a BBC Two és a Worth Abbey folytatta a történetet a The Monastery Revisited (2006) filmmel, 2010-ben pedig egy új lehetőséget kínált szintén öt laikus számára a csend megtapasztalására: The Big Silence. (8) Mindkettő megtekinthető a Youtube oldalán angol nyelven.


Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Katolikus Egyház