Nemzetközi Ministráns Találkozó 2015 - Róma

Vasárnap este indultunk hosszú utunkra a szombathelyi Székesegyház elől. Mindenki nagyon izgatottan várta a megérkezést Rómába, de mielőtt megérkeztünk volna, megnéztük Assisiben a Szent Ferenc Bazilikát, és benne Assisi Szent Ferenc sírját. Késő délután megérkeztünk a szállásra és mindenki elfoglalta a szobáját. Második nap megnéztük a Szent Pál Bazilikát, a Santa Maria Maggiorét és a Lateráni Bazilikát, mely a mindenkori pápa címtemploma.

Délután 3 órakor elérkezett az a program, amely utunk fő célja volt: találkozás és szentmise a Szentatyával. A szentmise több nyelven zajlott, néhány rész magyarul is elhangzott. Ferenc pápával való találkozás nagyon felemelő élmény volt számomra. Az audiencián más európai országok ministránsai is részt vettek. Más-más színű kendőkkel különböztették meg egymástól a különböző országokból érkező ministránsokat/ministránslányokat.

Harmadik nap délelőtt összmagyar mise volt a Szent Ignác templomban, majd római városnézés következett. Negyedik nap délelőtt megnéztük az antik Rómát (Colosseum, Forum Romanum, II.Victor Emanuel emlékművek, Marcus Aurelius lovasszobor, és a városháza) Merkli Ferenc atya vezetésével, aki a többi túrát is vezette. Délután tengerparti fürdőzés volt a program.

Utolsó programunk Padovában volt, ahol megnéztük a Szent Antal Bazilikát és Szent Antal sírját.

Az úton új ismeretségek, barátságok szövődtek és egy nagyon jó közösséggel indulhattunk haza.

Szeretném megköszönni az utat: Balasi István atyának, aki felajánlotta ezt a lehetőséget,

Gombos Bálint atyának, aki szervezte az utat,

Merkli Ferenc atyának, aki idegenvezetőnk volt ebben a hatalmas városban.

                                                         

Nagy Elek

Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Katolikus Egyház

Magyar Kurír